Danube InGrid

Európai Uniós intelligens hálózati
közös érdekű projekt (PCI)

HU SK


A honlap tartalmáért a Západoslovenská distribučná, a.s., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. és a Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. kizárólagos felelőssége, mely nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét.

Általános információk

 • A Danube InGrid (Danube Intelligent Grid) projekt célja az egyre növekvő mértékű megújuló alapú villamosenergia-termelés hálózati integrációjának elősegítése intelligens technológiák segítségével, valamint az ellátásbiztonság garantálása intelligens hálózat kiépítésével és működtetésével a fogyasztók részére történő magas színvonalú szolgáltatás biztosítása mellett a közép-kelet európai régióban.
 • A projekt mind az érintett tagállamokon belüli, mind a határon átnyúló infrastuktúra vonatkozásában intelligens technológiát alkalmaz, ezáltal egy modern hálózati infrastruktúrát megvalósítva. A Projekt elősegíti valamennyi felhasználó, ideértve a fogyasztók, aktív fogyasztók és termelők fogyasztói szokásainak és egyéb tevékenységének hálózati integrációját annak érdekében, hogy ezáltal minél nagyobb számú megújuló alapú vagy elosztott villamosenergia-termelő hálózati csatlakozása legyen biztosítható. Az intelligens technológiák terén szerzett tapasztalatok megszerzése és hasznosítása Északnyugat-Magyarországon és Nyugat-Szlovákiában előnyös lesz a villamosenergia-rendszer érintett felhasználói, az elosztók és az átviteli rendszerirányítók számára is.
 • A Projekt tervezett költségvetése: 291 Millió EUR
 • Támogatás: 102 millió euró
 • A Projekt időtartama: 2020 - 2025 

Projekttagok

Támogató tag

A projekt előnyei

 • A projekt fő célkitűzése az, hogy mind az érintett észak-nyugat magyarországi régióban, mind Szlovákia érintett nyugati területein jobb és gazdasági szempontból hatékonyabb szolgáltatást kínáljon a stratégiai szempontól fontos ipari fogyasztóknak, termelőknek, valamint a végső fogyasztóknak.
 • A projekt jelentős mértékű új megújuló villamosenergia-termelő csatlakozását teszi lehetővé, növeli az ellátásbiztonságot és az ellátás minőségét, elősegíti újabb felhasználók hálózati csatlakozását, miközben csökkenti a negatív környezeti hatásokat. Az intelligens hálózattal kapcsolatos technológiákkal összefüggésben szerzett tapasztalatok más régiókban is hasznosíthatók.

A projekt céljai

 • A Danube InGrid projekt fő célja egy olyan intelligens hálózat kialakítása a közép-kelet európai régióban, mely elősegíti az egyre növekvő mértékű megújuló alapú villamosenergia-termelés hálózati integrációját az érintett észak-nyugat magyarországi régió és Szlovákia nyugati területén lévő felhasználók részére történő ellátásbiztonság és magas színvonalú szolgáltatás garantálása mellett.


A projekt tartalma

A Danube InGrid projekt keretében az alábbi tevékenységek kerülnek megvalósításra:

 • Intelligens eszközök telepítése nagy- és középfeszültségen (NAF/KÖF) 
 • Átviteli/elosztói transzformálás
 • Optikai kábelhálózat nagy- és középfeszültségen
 • IT irányítás az intelligens hálózathoz
 • Projektmenedzsment, kommunikáció és terjesztés

Idővonal fotókkal

2019

CEF pályázat

2023

2024

2025

Minden eszköz üzembe helyezve

Kész
Folyamatban
Soron következő
Költségvetés
291 millió euó
Időtartam
2020-2025
Partnerek
EED, ZSD, SEPS
Támogatás
102 millió euró

Események

2022. június 16: Nyilvános konzultáció magyar nyelven az Európai Parlament és a Tanács 347/2013/EU rendelete ( 2013. április 17. ) a transzeurópai energiaipari infrastruktúrára vonatkozó iránymutatásokról – online esemény, meghívó és riport.

2021. június 29: Nyilvános konzultáció szlovák nyelven Európai Parlament és a Tanács 347/2013/EU rendelete ( 2013. április 17. ) a transzeurópai energiaipari infrastruktúrára vonatkozó iránymutatásokról – online esemény, meghívó és riport.

2021. május 5: Nyilvános konzultáció a Az Európai Parlament és a Tanács 347/2013/EU rendelete ( 2013. április 17. ) a transzeurópai energiaipari infrastruktúrára vonatkozó iránymutatásokról – online esemény, meghívó és riport.

2021. június 22: Nyilvános konzultáció a Az Európai Parlament és a Tanács 347/2013/EU rendelete ( 2013. április 17. ) a transzeurópai energiaipari infrastruktúrára vonatkozó iránymutatásokról – online esemény, meghívó és riport.